Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Σε ένα τοπίο ανέγγιχτο από τον χρόνο, θα ανακαλύψετε δύο υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες διακοσμημένες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, με το χαρακτηριστικό χρυσό φόντο τους (10-11ος αιώνας μ.Χ.)

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Καθώς ανεβαίνετε στις πλαγιές του Παρνασσού και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, περίπου 13 χιλιόμετρα πριν την πόλη της Αράχοβας , αφήστε τον κεντρικό δρόμο και στρίψτε προς το χωριό Δίστομο και Στάρι. Συνεχίστε να οδηγείτε για περίπου 9 χιλιόμετρα και ο δρόμος θα σας φέρει σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Μεσογείου: το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, που βρίσκεται σε μια γραφική κοιλάδα γεμάτη ελιές. Τα βυζαντινά μοναστήρια είναι χτισμένα σε χώρους που χαρακτηρίζονται από εκπληκτική φυσική ομορφιά, πάντα σε αρμονία με το γύρω τοπίο, ακολουθώντας το παράδειγμα των αρχαίων ναών.

Σε ένα τοπίο ανέγγιχτο από τον χρόνο, θα ανακαλύψετε δύο υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες διακοσμημένες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, με το χαρακτηριστικό χρυσό υπόβαθρο (10-11ος αιώνας μ.Χ.). Η βυζαντινή αφθονία του μοναστηριού που εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα ήρθε πρόσφατα στο φως λόγω ενός επιτυχούς έργου αποκατάστασης. Το μοναστήρι ιδρύθηκε περί τα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ. από τον μοναχό Λουκά από το Στάρι. Τα λείψανά του εκτίθενται στο Καθολικό (κεντρική εκκλησία του μοναστηριού). Έκλεψαν οι Σταυροφόροι κατά τον 13ο μ.Χ. και φυλάχθηκαν στο Βατικανό για αιώνες.

Το βουνό είναι επίσης το σπίτι για πολλούς τύπους άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, όρνια, γεράκια, σανίδες, φίδια και πολλά άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικου Δρυμού Παρνασσού: parnassosnp.gr


Χρήσιμοι χάρτες της περιοχής